Vegánske krmivá pre mačky a psy

Vegánske krmivá pre mačky a psy – v čom je problém?

Štúdia z roku 2020 sa pozrela na splnenie nutričných limitov vegánskymi krmivami. Makronutrienty, teda obsah sacharidov, proteínov a lipidov bol splnený u všetkých testovaných diét. Problém však bol s miktonutrientami. Diéty boli chudobné na vápnik, draslík alebo sodík. Ani jedno z krmív nemalo doporučený pomer Ca:P. Obsah medi a zinku presiahol limit. V mačacom krmive bol problém s nedostatkom arginínu a taurínu. Výsledkom štúdie bolo, že ani jedno z komerčne testovaných krmív nesplnilo limity obsahu výživných látok. To labky nepoteší.

Zelenina je určite tiež pre psy dôležitá a zdraviu prospešná. Je zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Rozhodne je potrebné ju do jedálnička psa zakomponovať s mäsom a ostatnými surovinami. Zelenina obsahuje sacharidy, ktoré sú pre psa v primeranom množstve potrebné. Stráviteľné sacharidy sú rýchlym a pohotovým zdrojom energie. Ich metabolické premeny sú jednoduchšie než u bielkovín a tukov. Dochádza pri nich k menšiemu zaťaženiu pečene, ľadvín a pankreasu. Zložky vlákniny sa netrávia tráviacimi enzýmami, môžu ich rozložiť iba symbiotické baktérie v hrubom čreve. Psi a mačky majú krátke hrubé črevo a málopočetnú populáciu celulotických baktérií. Preto ju môžu fermentovať iba obmedzene. Potreba vlákniny nie je celkom stanovená, napriek tomu sa ale vo vhodnej forme a množstve podieľa na správnej funkcií a zdraví gastrointestinálneho traktu. Nadbytok vlákniny znižuje stráviteľnosť a vstrebávanie ostatných živín.

Každý pes pre svoj vývin a kondíciu potrebuje dostatok živočíšnych bielkovín. No i zeleninu určite zapojte do jedálnička Vašich psích miláčikov.

Páči sa vám náš článok? Zdieľajte ho.

Budeme radi za váš komentár...

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *