Naozaj je grain-free kŕmenie lepšie?

[vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=\”single-content\”]

Naozaj je grain-free kŕmenie lepšie?

Mnoho krmív pre psov využíva obilniny a produkty z nich ako zdroj cukrov a bielkovín. Napriek nutričnej hodnote považujú veľakrát majitelia tieto ingrediencie iba za \”balastné\” a niektorí veria, že spôsobujú alebo zhoršujú alergie.

Stráviteľnosť krmív pre psov, bez ohľadu na zdroj ingrediencií je ovplyvnená spôsobom spracovania krmiva, zdrojom primárnych zložiek a nutričným zložením. Laboratórne meranie aktuálnej stráviteľnosti vyžaduje veľmi invazívny zákrok ileálnej katetrizácie a preto sa objektívne ťažko hodnotí. Aké sú všeobecné fakty o stráviteľnosti?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row equal_height=\”yes\” content_placement=\”middle\” css=\”.vc_custom_1561107393921{margin-bottom: 26px !important;}\”][vc_column width=\”1/4\”][s7upf_advertisement animation=\”zoom-image\” image=\”1920\” link=\”http://forpets.7uptheme.com/shop\” size=\”228×132\” el_class=\”overflow-visible\”][/s7upf_advertisement][/vc_column][vc_column width=\”3/4\”][vc_column_text]

  • Obilniny s obsahom lepku majú väčšinu proteínov v zrne a ich stráviteľnosť často presahuje  70% – hodnotu, ktorá je porovnateľná s mnohými mäsitými jedlami. Jedlá z mäsa sú všeobecne mierne ľahšie stráviteľné než krmivá z obilia.
  • Nerozpustná vláknina prítomná v niektorých rastlinných zložkách je ingrediencia s najnižšou stráviteľnosťou. Nie je však pravdou, že by všetky produkty z obilnín boli na ňu bohaté. Doplnková vláknina je často v krmivách prítomná pre ovplyvnenie postupu krmiva tráviacim traktom, konzistencie trusu a motility kolonu
  • Ingrediencie ako celulóza, repné rezky, ovsená vláknina a pšeničné otruby znižujú stráviteľnosť potravy, zvyšujú objem stolice a práve ony tvoria skôr balastné zložky

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=\”single-content\”]Doposiaľ neexistujú definitívne štúdie, ktoré potvrdzujú výhody grain-free diét a žiadne známe nevýhody v porovnaní s krmivami obsahujúcimi obilniny pri podobnom zložení. Cukry, tuky a bielkoviny môžu byť pri grain-free diétach veľmi variabilné. Aké sú výhody a nevýhody grain-free kŕmenia?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=\”stretch_row_content_no_spaces\” equal_height=\”yes\” content_placement=\”middle\” el_class=\”sg-section-02 bg-color mb60\”][vc_column width=\”1/2\” el_class=\”col-left\”][s7upf_advertisement animation=\”zoom-image line-scale\” image=\”1924\” link=\”http://forpets.7uptheme.com/shop\” size=\”1170×640\” el_class=\”sg-fw-img sg-fw-img01\” custom_css=\”.vc_custom_1620846415422{margin-right: 50px !important;margin-left: 50px !important;}\”][/s7upf_advertisement][/vc_column][vc_column width=\”1/2\”][vc_column_text el_class=\”single-content\”]

  • Cukry nemusia byť u grain-free diét nutne nízke – zemiaky a tapioka sú bežné náhrady obilnín a pri ich nesprávnom spracovaní môžu znižovať stráviteľnosť. Pokiaľ sú zemiaky a tapioka správne spracované sú vysoko stráviteľné, avšak môžu spôsobiť vyšší vrchol postprandiálnej glukózy, čo môže ovplyvniť inzulínovú odpoveď u diabetikov.
  • Proteín pochádzajúci z lepku je v grain-free diétach nahradený z časti proteínom zo zemiakov alebo tapioky.
  • Veľa grain-free krmív má vysoký obsah tukov, ktoré môžu predisponovať k obezite a nie sú vhodné pre psy s chronickou pankreatitídou.
  • Vláknina je u mnohých grain-free krmív nízka, vďaka čomu sú vysoko stráviteľné.
  • Cena u grain-free diét je obvykle vyššia z dôvodu vyššieho obsahu zložiek živočíšneho pôvodu, avšak zvýšená energetická hodnota môže v konečnom dôsledku znížiť množstvo dennej dávky krmiva a tým byť finančne výhodnejšia.

[/vc_column_text][vc_column_text el_class=\”single-content\”]A ako je  to s tou alergiou?

Iba malý počet alergikov je citlivých na rôzne obilniny. Roztoče, ktoré sú potencionálné alergény boli identifikované v suchom krmive ale nie je jasné či sú výlučne v granuliach obsahujúcich obiloviny. Vyšší obsah tukov a nenasýtených mastných kyselín u niektorých krmív môže vysvetliť nešpecifický efekt u atopie alebo kontaktnej alergie stabilizáciou epidermálnej bariéry a moduláciou imunitnej odpovede. Tento efekt môže vysvetliť anektodálna informácia o zlepšení kvality srsti – známy benefit diét s vysokým obsahom kyseliny linolénovej.

Obilniny preto nemusia byť nutne nežiadúcou zložkou krmiva. Je však dôležité zhodnotiť v akej forme sa v ňom nachádzajú.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Páči sa vám náš článok? Zdieľajte ho.

Budeme radi za váš komentár...